Printre activitățile psihice, se pot distinge: Funcțiunile psihice- rezultatul activităților minții; Conținutul psihic sau de conștiință - elementul care, într-un moment determinat, face obiectul unei funcțiuni psihice; Mecanismele psihice- procesele ce descriu cauzele specifice a activităților minții (uneori considerate inconștiente); Sferele sau straturile psihice - un ansamblu de funcțiuni și mecanisme comune psihice comune (de ex.: sfera afectivă, sfera cognitivă etc.); Tipul psihologic - ansamblul caracteristicilor individuale (intelectuale si afective), care pot fi schematizate într-un mod abstract.

Discipline psihologice de bază: Psihologia dezvoltării, Psihologia învățării, memoriei și cunoașterii, Psihologia emoției, Biopsihologia, Psihologia socială, Psihologia personalității, Psihologia persoanei, Metodologie și statistică psihologică, Psihofiziologie, Psihoimunoendocrinologie, Neuropsihologie.

Meloterapia

Meloterapia

Dintotdeauna omul a fost muzicant. Dintotdeauna, muzica a fost oaza de liniste sau nebunie a individului. Dar oare chiar stim sa ascultam muzica? Sau sa ne folosim de muzica pentru a ne energiza, linisti, vindeca?

Datorita influentelor sonore armonioase, terapia prin muzica este folositoare in special pentru calmarea starilor de nervozitate si pentru calmarea emotiilor. Cu ajutorul meloterapiei pot fi tratate starile depresive,anxietatea generalizata, patologia asociata cu stressul, surmenajul intelectual ori simptomele psihice associate unei afectiuni dureroase cronice.

Ultimele descoperiri din psihologie si biologie demonstreaza ca invatam cele mai importante lucruri chiar inainte de a ne naste, cand inca ne aflam in uter. Astfel ca, inca din a 16-a saptamana de sarcina, anumite zgomote interne, dar si externe, ne influenteaza puternic. Organismul invata sa reactioneze la muzica si la toate componentele ei. De aceea, o anumita preferinta sau inclinatie muzicala inca din copilarie ne stimuleaza si pe plan intelectual.

Cum functioneaza

Specialistii au facut o serie de cercetari pentru a arata beneficiile meloterapiei. Exista studii publicate (PET scan si imagerie functionala) care arata modificarea  undelor cerebrale , aparitia undelor alfa lente si a unei stari de relaxare  care permite inducerea unor sugestii placute , modificarea si reglarea frecventei cardiace si a frecventei respiratorii, reglarea pe termen lung a hiperexcitabilitatii vegetative responsabile de starea de tensiune interioara.

De asemenea, muzica stimuleaza eliberarea de endorfine  si enkefaline , morfinele endogene ale creierului cu rol in analgezie si in tonusul emotional,  ceea ce ajuta la indepartarea oboselii si a durerii.

In ceea ce priveste tratamentul, exista doua optiuni. Tratamentul pasiv in care pacientul nu trebuie decat sa stea linistit si sa asculte muzica si tratamentul activ in care pacientul este pus sa cante la diferite instrumente muzicale.

Cui se adreseaza

Meloterapia se adreseaza tuturor: copiilor, adolescentilor, adultilor sau batranilor.Toata lumea se poate bucura de beneficiile terapiei prin muzica, chiar daca nu ai o problema de sanatate. Cei vizati sunt persoanele suferind de anxietate generalizata,atacuri de panica, tulburari de somatizare  dar si cei cu afectiuni mai grave , alaturi de alte forme de terapie cum ar fi ergoterapia, terapia ocupationala, etc.

Beneficiile meloterapiei sunt :

- imbogateste viata unei personae;

- dezvolta sensibilitatea;

- ajuta comunicarea cu cei din jur;

- ofera placere, bucurie;

- faciliteaza contactele sociale;

- previne/reduce tulburarile de comportament;

- calmeaza anxietatea.

Pe scurt :

Muzica este considerata o modalitate excelenta de a imbunatati psihicul uman. Aceasta produce o stare emotionala agreabila permitand reducerea anxietatii, contribuind la ameliorarea unui anumit tip de dureri, favorizand totodata somnul. Pentru fiecare dintre noi, muzica are rolul de a actiona asupra starilor sufletesti. Ascultand muzica placuta ne putem relaxa si echilibra emotional.

Operele unor compozitori precum Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Robert Schumann sau Frederick Chopin au un efect demonstrat si incontestabil in ameliorarea starilor de panica, oboseala interioara, nervozitate si stres. Tinand cont de faptul ca existenta cotidiana este caracterizata de tensiuni permanente si presiuni exterioare, meloterapia actioneaza adesea ca un ‘soft-cure”, care ne ajuta sa ne mentinem echilibrul, macar in ceea ce priveste aspectul psihologic al problemei.

© 2019 Copyright by Cabinete-psihologie.ro